Toudeshk

20 setembre 2010

 

El darrer mati a Esfahan l'he passat visistant 2 palaus, ambdos amb molt ornamentats amb petits mirallets formant  unes estalactites i amb frescos a les pareds.

 

21 setembre 2010

Toudeshk

Llavors el desert, estic a Toudeshk un poble de 2000 habitants, pero no cal pensar en un idilic oasis amb palmeres, esta al costat de la carretera principal i no hi ha ni una palmera ni un arbre, amb tele i conexio a internet. Estic pero visquent amb una familia, en una casa tradicional de fang i palla amb un gran pati interior, les sales d estar, dues sales sense mobles nomes amb catifes, serveixen d habitacions a la nit .

Estic amb 3 turistes mes. Ahir tarda Reza (el cap de familia ens va passejar pel poblet i vam veure coses que fins ara a Yard i en altres llocs ja havia vist pero estaven en desus. Els canals d aigua i la gran cisterna encara proporcionen aigua al poble. La gent encara es va a banyar al hamman, no te banys a casa seva.

Ens han invitat a entrar en una altra casa i hem vist la pastera i el forn, el forn de llenya el tenen en desus pero en fan servir un d electric molt rudimentari. Es de les poques families que tenen un pou pero al costat del vell torn tenen un motor electric.

Per guanyarse la vida, els homes treballen en una fabrica textil, la unica i les dones teixeixen alfombres a casa seva.

Hi ha algun ramat, n hem vist un de camells, els tenen com ees pot tenir a casa nostra un ramat de xais, de dia pasturen al desert i  al vespre els tanquen a l estable. Aquest camells es crien per la carn

En aquesta casa el menjar es delicios

 

 

20 de setiembre 2010

Mi ultima mañana en Esfahan ha servido para visitar dos de los palacios que me faltaban.

De lineas exteriores sencillas pero muy ornamentados interiormente. Pequeños mosaicos espejos adornan los techos formando una especie de estalactitas. En las paredes hay frescos y en todas las habitaciones una chimenea.

 

21 de setiembre 2010

Toudeshk

Es un pueblo de 2000 habitantes en el desierto. No es idilico, todo lo contrario esta al lado de la carretera y no hay un solo arbol.

Pero estoy alojada cn una familia y ello me permite conocer como es realmente la vida en el campo.

Estoy con 3 turistas mas,

Ayer con Sadir recorrimos las calles del pueblo y pude ver servicios  que aun se utilizan aquí y que estan en desuso en otro pueblos que he visitado.

El haman sirve aun como casa de baños y la gran cisterna que alimenta los grifos del pueblo se nutre de los antiguos canales que traen el agua desde la montaña.

Los hombres trabajan en la unica fabrica textil que hay y las mujeres tejen alfombras en sus casas.

Vimos un rebaño de camellos que estaba en un establo recien llegado del desierto donde pasa el dia. Crian los camellos para la carne.