Iran


.

Des d Estambul cap a Iran amb bus

 

Primer dia a Iran

Ha estat tot molt facil a les 9 del mati ja estava a Iran

Ahir a la 1 ½  vaig agafar un bus a Samson i a les 8 del mati arribava a Dogubayacit.

Immediatament les 8 persones que anavem a Iran hem pujat en un taxi compartit que ens ha portat a la frontera, alla la he  passat a peu i sense problemes i amb 2 taxis mes ja estic a Maku en un hotel.

Un irani i la seva filla que parlaven una mica d angles m han ajudat a canviar i amb els taxis.

Be com que es ramadan no hi ha menjar enlloc, sort del meu pa amb melmelada que viatja amb mi.

 

 

CASTELLA

Primer dia en Iran.

Ha sido todo tan facil que a las 9 de la mañana ya estaba en Iran.

Ayer a la 1 ½  cogi un bus en Samson y a las 8 de la mañana he llegado a Dogubayacit.

Inmediatamente las 8 personas que nos bajamos para ir a Iran nos hemos subido a un taxi compatido que nos dejo en la frontera, Ha sido cuestion de cruzar a pie y al otro lado habia transporte con el que he llegado a Maku. Y aquí a descansar un poco para luego visitar el pueblo

 

 

Mako
3 setembre 2010
El poble es diu Mako i si no hi ha hagut un accident ha estat per casualitat.
Tothom mirant-me, feia anys que no em sentia tan observada, homes, dones i criatures badant i riguent. Si algun home no em veia ja se n encarregava la dona de donar-li un cop de colze.
Totes les dones vesteixen de negre, solen portar uns pantalons i sabates amb mitjons negres i un vel negre que els hi cobreix cap i cos fins als peus.
I jo pobreta amb un vestit fins als peus de color lila fosc amb algun to blanc amb una mocador lligat al cap blanc i negra i amb sandalies, he estat la admiracio.

Ha estat fantastic, he comprat un brot de raim en una paradeta al carrer a un home que parlava una mica d angles, no m ha volgut cobrar res i m he assegut a la paradeta del mercat una estona a xerrar.
Be m han acrivillat a preguntes, les de sempre: Quants fills tens?, de que fan?, quina es la teva feina?,
com es que viatges sola?, i el marit?.......

Aquest poble Mako estava en un dels molts camins de la ruta de la seda que anaven a Istambul, quedan molt pocs vestigis historics, dins del poble nom es una fortalesa ciutadela del fang, molt malmesa pero la vista des del lloc es espectacular. Mako esta en un canyo (nop men recordo del n om en catala) amb espectaculars muntanyes rocalloses completament pelades als dos costats.

Pel mati, dia 4 quan anava cap a l estacio de busos un flequer m ha regalat una coca, no ha volgut cobrar de cap de les maneres.

Taviz

Aixo es una gran ciutat, aqui ja moltes dones van maquillades, algunes condueixen cotxe, i tambe es veuen foulards de colors i algun abric beig

He visitat la Mesquita blava que es una meravella tot i que al S XVlll va estar mig enderrocada per un terratremol, estava tota ella exterior e interior recoberta de mosaics en tots de blau, ara ha estat recontruida respectant els mosaics antics que hi havia, sense afagir ni inventar res.
 

 
CASTELLANO
La experiencia en Mako ha sido fantastica, una unica turista en un pueblo de 12000 habitantes, no he pasado desapercibida para nadie. La gente ha sido muy amable conmigo, habiendome encontrado sin podrer pagar la compra en dos ocasione, eran regalos.
 
Tabriz
La gran ciudad del oeste, con la mezquita Azul que es una maravilla, aqui las mujeres ya se ven mas modernas, algo de colorido en su vestimenta.
En el bus he descubierto que los hombres entran y se sientan en la parte delantera i las mujeres en la trasera. Han sido muy amables conmigo las mujeres en el bus y muy charlatanas, entre todas componian algunas palabras en ingles para poder conversar